Το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ι.Α.Κ.Ε..

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.iake.gr το Πρόγραμμα εργασιών του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης  στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου, στις 27 – 28 Απριλίου 2018, με θέμα:

«Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στις ολομέλειες, ο αριθμός των εργασιών, που έχουν γίνει δεκτές, και η ποιότητα του περιεχομένου τους μάς επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ένα ακόμα επιτυχημένο Συνέδριο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την έως τώρα διοργάνωση των δράσεων του Ι.Α.Κ.Ε. Τα τρία πολύ επιτυχημένα συνέδρια, που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα το Ινστιτούτο στο Ηράκλειο, έδωσαν την ευκαιρία ανάπτυξης επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου και ανέδειξαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν με το 4ο αυτό Συνέδριο να συνδεθούν οι απαιτήσεις για προγραμματικές αντιλήψεις και κοινωνικές αναλύσεις, με τις σύγχρονες απόψεις σε θέματα Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων και ανισοτήτων και παράλληλα να αξιολογηθούν ευκαιρίες διαλόγου, δράσεων, πρωτοβουλιών αλλά και έργων που ενισχύουν την ικανότητα του ατόμου αλλά και τις δημόσιες πολιτικές στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Ένας μεγάλος αριθμός εισηγητών, πανεπιστημιακών, ερευνητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών αλλά και από το πεδίο της καθημερινής επαγγελματικής πρακτικής στην εκπαίδευση και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπέβαλαν τις εργασίες τους. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναμένεται να παρουσιαστούν περίπου 400 εισηγήσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις (posters), ενώ παράλληλα οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν σημαντικά Εργαστήρια πάνω σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα ζητήματα που σχετίζονται με τις θεματικές του Συνεδρίου. Στους κεντρικούς ομιλητές του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ι.Α.Κ.Ε. θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Α.-Ι. Δ. Μεταξάς, ο Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Κ. Α. Λάβδας, ο Διευθυντής DSI του Cedefop, Dr Loukas Zahilas, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Παπαδάκης, η Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μ. Δημάση, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κ. Louis Henri Seukwa, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κ. Joachim Schroeder, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Bamberg κ. Rita Braches, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Salzburg, κ. Wassilios Baros, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δ. Ξενάκης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ι. Φύκαρης, η Victoria Mali Johanna Panagiotou, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Ethno News στο Μόναχο και άλλοι ακόμα διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Στις εργασίες συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι και ερευνητές του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως οι καθηγητές κ. Α. Α. Σολωμού και κ. Π. Αγγελίδης και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται από τους διοργανωτές το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα  “Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Συμμετέχουν: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και ο κ. Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις:  Κρητική παραδοσιακή βραδιά γνωριμίας με τη μουσική και τη γαστρονομία της Κρήτης,  ξενάγηση των εισηγητών-συνέδρων στην πόλη του Ηρακλείου και το Αρχαιολογικό Μουσείο και Ημερήσια εκδρομή στο Θαλασσόκοσμο – Μάλια – Νεάπολη – Φουρνή, Άγιο Νικόλαο – Ελούντα – Σπιναλόγκα – Κριτσά. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων και της ανάγκης για προγραμματισμό, παρακαλούνται οι σύνεδροι και οι εισηγητές να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στη διεύθυνση http://goo.gl/jre6QN  ή στη γραμματεία του Συνεδρίου, το αργότερο έως το πρωί του Σαββάτου 28 Απριλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και οι εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς για μια άρτια και υψηλού επιπέδου διοργάνωση, αντάξια των προτύπων που έχει θέσει το Ινστιτούτο με τις έως τώρα δραστηριότητές του. Οι φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και όλες οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για την υποδοχή και τη φιλοξενία των συνέδρων εγγυώνται τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια επιτυχή διοργάνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί